Menopauza este o schimbare majoră în viața unei femei, cu un impact psihologic important. Dacă este însoțită și de simptome fizice care afectează calitatea vieții (insomnii, bufeuri, incontinență urinară, uscăciune vaginală, obezitate, diminuarea dorinței sexuale, anxietate sau depresie) este recomandat să apelăm la consilierea medicală.
După evaluarea pacientei și în funcție de necesitățile acesteia, medicul poate recomanda terapia de substituție hormonală (eficientă pe termen scurt, mai ales în premenopauză), terapia nonhormonală, tratamente pentru patologiile asociate menopauzei, până la un regim sănătos de viață. Împreună cu medicul se vor stabili cele mai eficiente metode de prevenire a acestor afecțiuni, fie că este vorba despre medicamente, suplimente nutritive, terapii alternative și stil de viață sănătos.
Acesta din urmă e indicat să se axeze pe o alimentație sănătoasă, hipocalorică, exerciții fizice, renunțarea la fumat, moderație în consumul de alcool, somn suficient. Dacă vrem să aflăm perioada când se va instala menopauza putem să îi cerem medicului ginecolog să ne recomande o serie de analize. Testul pentru hormonul anti-Mullerian (AMH) este un marker al funcției ovariene, cu ajutorul căruia se determină rezerva ovariană rămasă. Se mai pot face o serie de teste hormonale, care pot aprecia debutul tranziției spre menopauză.