Nimic nu se compară cu emoțiile unei sarcini și cu faptul că din acel moment orice femeie care așteaptă un copil trebuie să aibă grijă de sănătatea ei și în special de cea a bebelușului. De aceea controalele regulate sunt foarte importante, în special morfologia fetală care are rolul de a depista din timp boli grave și malformații în dezvoltarea bebelușului.

  • Care este importanța morfologiei fetale?

    Morfologia fetală este cea mai importantă investigație ecografică din timpul sarcinii, care necesită timp și se realizează fie transabdominal fie transvaginal. De aceea este important să știi ce înseamnă
    morfologia fetală. Pentru asta nu este necesară vreo pregătire anume, doar mențiunea că nu trebuie să aibă vezica urinară foarte plină, iar cu câteva zile înainte de această procedură gravida nu trebuie
    să își aplice pe abdomen uleiuri sau creme. Astfel vizibilitatea ecografică poate scădea semnificativ iar medicul nu va putea să evalueze bine structurile fătului.

    Din păcate, există un procent care este destul de mic în care femeile gravide riscă să aibă un copil cu anomalii congenitale severe. Pentru a depista la timp acest lucru este necesar să se efectueze aceste
    examinări ecografice (ultrasonografie) care poartă numele de morfologie fetală.

    În timpul unei sarcini se efectuează mai multe ecografii de morfologie, câte una în fiecare trimestru, tocmai pentru că unele anomalii au debut precoce (mai ales defectele structurale majore), iar altele
    au manifestări tardive în timpul sarcinii (unele anomalii cardiace sau ale sistemului nervos central).

    Acest tip de investigație se numește morfologie (anatomie) tocmai pentru că evaluează în detaliu structurile anatomice fetal fetale cum ar fi: craniul, orbitele, buzele, coloana vertebrală, plămânii, stomacul, inima, abdomenul, cordonul ombilical, membrele, dar și sexul fătului. Așadar cu ajutorul morfologiei fetale poți să afli dacă vei avea fată sau băiat. Totodată, este o procedură prin care se analizează poziția placentei, lichidul amniotic și se poate măsura frecvența bătăilor inimii.

    Este foarte important de reținut faptul că ecografia, de orice fel ar fi ea, nu poate pune un diagnostic genetic pentru ca ea nu evaluează materialul genetic al fătului (cromozomi, gene). Ecografia are rolul de a identifica anomalii structurale ale fătului care pot fi asociate sau nu cu un sindrom genetic. Materialul genetic al copilului este regăsit la nivelul nucleului celular. Ecografia evaluează structuri macroscopice (vizualizabile cu ochiul liber) nu structuri microscopice, cum sunt structurile celulare. De aceea, atunci când medicul identifică anomalii structurale ale fătului vă poate recomanda testarea genetică invazivă fetală (amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale) pentru a identifica asocierea anomaliei vizualizate cu un anumit sindrom genetic (cum ar fi sindromul Down, Edwards, Patau, diGeorge, si multe altele), acest lucru influentând negativ pronosticul evolutiei sarcinii, tocmai pentru ca bolile genetice nu au tratament.

  • Când se realizează morfologiile fetale?

    Pentru a monitoriza evoluția sarcinii pe tot parcursul ei este necesar să parcurgi trei ecografii de morfologie:
    • morfologie fetală trimestrul 1
    • morfologie fetală trimestrul 2
    • morfologie fetală trimestrul 3

    Este important ca pentru fiecare trimestru de sarcină să se observe creșterea fătului, dacă este una normală sau dacă apar întârzieri. Cu toate acestea, nu trebuie să îți faci griji pentru că este ca un control de rutină pentru a te simți în siguranță și a verifica faptul că fătul este sănătos.

    În general, această procedură durează în medie între 20 și 50 de minute în funcție de poziția fătului, dar și de alți factori precum : poziționarea placentei, grosimea peretelui abdominal matern, vârsta reală a sarcinii și tipul ecografului folosit.

    Nu este necesară vreo pregătire înainte de această investigație, însă de exemplu, atunci când faci morfologia de trimestrul 1 este bine să încerci să eviți să mănânci alimente care te balonează sau te constipă, pentru că în acea perioadă uterul nu este încă atât de mare încât să împingă tot conținutul abdominal în sus, aflându-se încă printre ansele intestinale. Atunci când mergi pentru ecografia de trimestrul 2 și 3 este util să mănânci înainte de ecografie, chiar ceva dulce sau să bei un suc dulce, acest lucru crescându-ți glicemia și inclusiv pe cea a fătului. Astfel acesta va mișca și prin urmare își va schimba poziția în uter, acest lucru îmbunătățind examinarea ecografică. În cazul în care medicul consideră că nu poate să observe anumite aspecte importante, acesta poate să efectueze și o ecografie transvaginală.

  • Ce este morfologia fetală?

    Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului.

    Morfologie vine din limba greacă de la cuvântul morphos care înseamnă formă. Deci morfologie înseamnă studiul formei. Cu ocazia acestei investigații medicul, cel mai adesea specialist în medicină fetală, studiază sistematic  dezvoltarea organelor fetale: cap, față, plămâni, inima, coloana, rinichi, mâini, picioare, asigurându-se că acestea sunt conforme cu normele pentru vârsta de sarcină, atât din punct de vedere biometric (măsurat), cât și din punct de vedere morfologic (aspect).

  • Monitorizarea sarcinii pe săptămâni este foarte importantă pentru orice viitoare mămică. Atunci când urmează să aștepți un copil, această monitorizare pentru sarcină pe săptămâni are rolul de a observa sănătatea fătului și modul în care acesta se dezvoltă în uter.

  • Cu ce se realizează morfologiile fetale?

    Adesea de vorbește despre ecografia 3D /4D ca sinonim pentru ecografia de morfologie fetală.

    Tehnica 3D/4D reprezintă realizarea unui mulaj a diferitelor părți fetale reliefate, cum ar fi fața sau mâinile, picioarele, urechile. Aceste mulaje nu au o reală utilitate în practica medicală și nu
    constituie elemente pe care se vor lua decizii de diagnostic. Acestea sunt pur și simplu o modalitate de a reda, pe înțelesul părinților, suprafața fătului, un mulaj.

    Pentru a te ține departe de eventuale neplăceri, ai grija de sănătatea ta, alege-ți un medic și programează-te din timp la un consult ginecologic.

Pașii procedurii medicale

Sunați la clinică

Sună la (0743) 209 334, se va stabili o programare.

Recepție

Veți fi preluat/ă de un specialist și vi se va comunica data programării.

Costuri

La recepție veți fi informat/ă despre costurile specialității de morfologie fetală.

Sunați la (0743) 209 334

Sau ne puteți contacta prin formularul de mai jos.

Pro Fertility Clinic SRL va prelucra datele dumneavoastră strict pentru a vă răspunde la solicitare, în conformitate cu politica de protecție a datelor cu caracter personal.

Vă vom contacta cât de curând posibil.