Clinică de obstetrică – ginecologie din Târgoviște

Apar atât de multe schimbări în corpul unei fete în perioada adolescenței, încât te poți simți rușinată, jenată sau stânjenită cu propriul tău corp. În plus, dacă nu ai mai fost vreodată la ginecolog,  este normal să fii neliniștită când nu știi la ce să te aștepți. De aceea, gândul la primul control ginecologic poate fi cu adevarat stresant. Însă, știm cu toții cât de important este să avem grijă de noi, iar consulturile regulate la medicul ginecolog sunt o parte esențială a maturizării noastre și a asumării responsabilității pentru propria sănătate.

Dacă vei merge la „primul” tău control ginecologic, următoarele informații te vor ajuta să-ți faci o idee despre cum decurge și cum te poți pregăti înainte, astfel încât să poți avea o experiență plăcută și ca urmare să nu eviți, ci din contră, să-ți dorești să revii la control. Medicul ginecolog ar trebui să fie sensibil și blând, să te ajute să te relaxezi și să-ți răspundă la toate întrebările pe care le ai.

• Ce înseamnă o consultație ginecologică?
• Ce presupune prima vizită la clinica de obstetrică – ginecologie?
• De ce este important consultul ginecologic?
• Cum ne pregătim pentru un consult ginecologic?

  • Ce înseamnă o consultație ginecologică?

    Consultația ginecologică presupune o discuție cu specialistul și o examinare pelviană. În cadrul consultației, medicul ginecolog poate recomanda efectuarea de investigații suplimentare (cum ar fi ecografia transvaginală) și de analize specifice. Până la vârsta de 35 de ani, consultul ginecologic este recomandat a fi efectuat anual, iar după vârsta de 35 de ani, medicii ginecologi recomandă efectuarea unui control ginecologic cel putin o dată pe an sau în funcție de recomandarea medicului.

    O consultație ginecologică nu durează mai mult de 20 de minute și este împărțită în două etape:
    • discuția
    • evaluarea stării generale cu examinare clinică.

    În cazul în care ești însărcinată, anamneza presupune o discuție cu medicul despre ce înseamnă perioada sarcinii, despre istoricul medical personal, dar și familial. Medicul ginecolog te va examina pentru a evalua starea de sănătate actuală și este posibil să recomande investigații suplimentare cum ar fi ecografia transvaginală. Dacă nu ai făcut deja analizele premergătoare sarcinii, medicul îți va prescrie realizarea lor.

  • Ce presupune prima vizită la clinica de obstetrică – ginecologie?

    Adolescentele vor fi educate să valorizeze relația cu medicul ginecolog. De asemenea, vor învăța importanța prevenției prin vizite la clinica de obstetrică – ginecologie în care nu vor fi consultate, ci doar vor vorbi deschis cu un specialist despre:
    • potențialele probleme ale aparatului reproducător
    • viața sexuală
    • boli cu transmitere sexuală
    • metode contraceptive
    De asemenea, părinții și adolescentele se vor informa cu această ocazie despre HPV (human papilloma virus) și despre incidența virusului și vaccinare. Această discuție are scopul de a oferi o
    imagine corectă și completă asupra incidenței acestui virus și a metodelor de diminuare a riscului de infestare. La clinica de obstetrică – ginecologie li se va explica adolescentelor care este incidența HPV. Potrivit statisticilor, incidența HPV crește ca risc cu 15% cu fiecare partener sexual nou.

  • De ce este important consultul ginecologic?

    În afara controalelor de rutină, ori de câte ori au sângerări în ciclurile menstruale sau după contact sexual, dacă au scurgeri vaginale persistente și anormale, dacă simt durere sau presiune în interiorul cavității pelviene, crampe menstruale cu o intesitate mai mare decât cea normal, mâncărimi, dureri, inflamații.
    Dacă pacienta își planifică o viitoare sarcină, primul pas este vizita la o clinică de obstetrică – ginecologie și o evaluare completă a aparatului reproducător, prin analize medicale specifice.

    Mergând mai departe, consultul ginecologic în sarcină diferă de la pacientă la pacientă și este urmat de o serie de recomandări precise.

    Medicii ginecologi recomandă ca vizita anuală să se facă la două săptămâni după încheierea menstrei pentru ca rezultatele să fie concludente.

  • Cum ne pregătim pentru un consult ginecologic?

    Pregătirea pentru întâlnirea cu medicul ginecolog nu presupune nimic complicat.

    Programează consultul de ginecologie în mijlocul perioadei ciclului menstrual. Este recomandat ca înainte cu 48 de ore să eviți contactul sexual, să nu folosești produse de igienă intimă (geluri, ovule, creme) și să nu faci spălături vaginale.

    Gândește-te dinainte care sunt întrebările la care vrei să-ți răspundă medicul ginecolog și notează-le, pentru a ți le reaminti mai ușor în timpul consultului.
    De asemenea, medicul îți va pune o serie de întrebări despre sănătatea ta și a familiei tale și este important să te informezi și să te gândești la răspuns din timp:
    • La ce vârstă ai avut prima menstruație?
    • Data la care ai avut ultima menstruație?
    • Cum este ciclul tău menstrual? Regulat sau neregulat? Abundent sau ușor? Dureros?
    • Câte zile durează?
    • Dacă tu ai sau membrii familiei tale (în special mama, bunica din partea mamei sau sora) au anumite boli?
    • Dacă ai avut vreo operație în trecut?
    • Dacă faci în prezent vreun tratament și pentru ce anume?
    • Dacă ești alergică la vreun medicament?
    • Care este stilul tău de viață în prezent: Fumezi? Faci sport? Consumi alcool? Ții vreo dietă?

    Daca deja ți-ai început viața sexuală, medicul ginecolog te va întreba despre:
    • Dacă folosești vreo metoda contraceptivă și care este aceea?
    • Dacă ai avut vreodată vreo infecție cu transmitere sexuala?

Pentru a te ține departe de eventuale neplăceri, ai grija de sănătatea ta, alege-ți un medic și programează-te din timp la un consult ginecologic telefonic sau prin formularul de mai jos.

Pașii procedurii medicale

Sunați la clinică

Sună la (0743) 209 334, se va stabili o programare.

Recepție

Veți fi preluat/ă de un specialist și vi se va comunica data programării.

Costuri

La recepție veți fi informat/ă despre costurile specialității de obstretică – ginecologie.

Sunați la (0743) 209 334

Sau ne puteți contacta prin formularul de mai jos.

Pro Fertility Clinic SRL va prelucra datele dumneavoastră strict pentru a vă răspunde la solicitare, în conformitate cu politica de protecție a datelor cu caracter personal.

Vă vom contacta cât mai curând posibil